Sinds vele jaren kent Westerhoven voor bijzonder verdienstelijke inwoners binnen haar gemeenschap een dorpsonderscheiding: d'n Opperman. De Persoon die tot Opperman wordt benoemd ontvangt, als bijbehorende symboliek, een beeldje: "de Mouw".opperman beeldje

Deze Mouw staat symbool voor Westerhoven vanuit de tijd (17e-19e eeuw) dat diverse Westerrhovense mensen, zogeheten Buitengaanders, als metselteuten door het land trokken om in diverse plaatsen hun gewaardeerde metselwerk te verrichten. (Een mouw is een speciebak die door de toenmalige metselteut op de schouder werd genomen en de ladder werd opgesjouwd.)

In 1988 werd de Mouw door kunstenares Wil Slegers als een typisch Westerhovens dorpssymbool vervat in een beeld dat in november van dat jaar door burgemeester Van Beek werd onthuld en een plaats kreeg op het Mgr. Biermansplein.

Van het beeld maakte de kunstenares in 1989 een kleine replica als dorpsonderscheiding. Dit beeldje, "de Mouw op driepoot" werd in 1991 voor het eerst uitgereikt.

De onderscheiding wordt toegekend op voordracht van iemand uit de Westerhovense bevolking, waarbij de procedure onder verantwoording van de Dorpsraad valt. Elke Westerhovenaar kan een dorpsgenoot via het aanmeldingsformulier kandidaat stellen voor de dorpsonderscheiding. Een anonieme 4 hoofdige commissie beoordeelt de ingediende kandidaatsvoorstellen en beslist of d'n Opperman aan de genomineerde wel of niet woordt uitgereikt.

De volgende inwoners hebben de dorpsonderscheiding in het verleden mogen ontvangen:

Lies Kuijllaars - Bos
Frans van Valenberg
Dokter van Hal
Zuster Marie-Pierre
Harrie Smolders
Sam Dijs
Jac van Beek (oud-burgemeester)
Huub Smolders
Jos Smolders
Jan Adriaans (Hoeverstraat)
Mien Adriaans
Piet Adriaans
Zuster Bernadette (2008)
Mien van Beek - Kuijlaars (2009)
Jo van Ampting (2011)
Jan Kwinten (2011)
Mariet van Zantvoort (2012)
Hans Bruns (2013)
Marie van Hulsel (2013)
Frank Claas (2015)
Tonny en Joke Donders - Bertels (2017)
Frans Adriaans en Henry van Beek

Laatste nieuws:

JSN Air 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework