‘De traditie van het uitdelen van Pinksterkoeken gaat terug naar Bisschop Rythovius, geboren in Riethoven (1511 – 1583). Hij was destijds Bisschop van het Bisdom Ieper en hij had grote invloed in die tijd. Hij is zijn geboortedorp nooit vergeten. Via zijn testament wilde hij de kinderen van Riethoven en aangrenzende dorpen met Kerst en Pasen trakteren op witte broodjes. Dit is later in Riethoven en Westerhoven veranderd in Pinksterkoeken en heeft als achtergrond: aanmoediging tot godsdienstige opvoeding. Het is heel toevallig dat dit Pinksterkoeken zijn ofwel grote krentenbollen.’ In Westerhoven worden nog jaarlijks de Pinksterkoeken uitgereikt aan de kinderen van Basisschool De Ster.

Pinsterkoeken 1

De koeken worden niet alleen uitgedeeld aan de kinderen van de basisschool, maar aan iedereen. In het testament staat inderdaad wel dat het witte brood bedoeld is voor kinderen, maar ook de andere aanwezigen krijgen een koek.

Voorwaarde is dat de kinderen hebben leren bidden, en dus een aantal gebeden op moeten zeggen voor ze een koek krijgen. Dat stond ook in het testament en is de uitwerking van de intentie om het katholieke geloof te verspreiden onder de kinderen.

Pinsterkoeken 2

Pinsterkoeken 3

Pinsterkoeken 4

Laatste nieuws:

JSN Air 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework