Heemkunde

Verhalen uit de geschiedenis van Westerhoven. Geschreven door Jacques van Veldhoven.

En een leuk nieuw bericht van een inwoner van Westerhoven:

Goedendag,

Ik woon nu toch al heel mijn leven in Westerhoven, en ik verbaas me toch altijd wat we voor elkaar krijgen als klein dorpje..

Nu in deze corona periode word er veel gewandeld. Misschien door u ook wel. Ik wandel al vanaf de 1ste lockdown en heb zo ongeveer heel Westerhoven al tig keer gehad, maar vandaag liep ik even een andere kant op, en bleef ik even stil staan. Waarom weet ik niet, maar toen viel me iets op wat ik nog nooit had gezien, en wat je nu nog steeds niet goed ziet. Op de borkelse dijk  (straat tegenover de Neut, iets Verder dan Dhr dr. Van Hal) de 1ste brug, en dan  de linkerkant. Bovenop deze stenen brug ligt een plaquette of zoiets… is me nog nooit opgevallen, en als je gaat kijken… deze valt ook niet op. Het is zo oud en zo niet onderhouden, dat is toch sonde vind ik. Je kunt niet eens meer lezen wat er op staat, en ik heb het echt geprobeerd.  Kan hier niet iets aan gedaan worden, of zit er geen betekenis meer aan. Dat zou sonde zijn. 

Vervolg:

Zo zie je maar weer, dat als je in het donker op onderzoek uitgaat dat je dan toch nog het e.e.a. kunt vinden.
Het gaat om de plaquette op de brug. In het donker valt het licht anders en kun je met je flitser een foto maken, waardoor de tekst iets helderder word.

Naar mijn mening staat er:

VERNIELD  1940
HERBOUWD 1941
JOHAN VAN BOKHOVEN
BURGER.

Reactie van Dorpsraad en Jacques van Veldhoven:
Alleen moet het zijn Johan van Bokhoven.  Op 24 juni 1940 werd burgemeester Baken ziek en Johan van Bokhoven werd als vervanger benoemd. Op 22 juli 1941 werd Van Bokhoven de nieuwe burgemeester.
Een van zijn prestaties is dus het herbouw van den brug geweest.

Evenals de nieuwe ganzenpad route..

 Super leuk. Op het kaartje ( bij de parkeerplaats van de neut) kun je zien hoe je moet lopen… en daar vlak bij Beukers op de boulebusseweg leest je dat dat pand een oude melkfabriek is geweest. Ook nooit geweten. Er staat ook niets op het pand, of er staat ook geen bordje bij het pand. Zulke dingen vind ik nu echt jammer. Zo zou je toch Westerhoven meer op de kaart kunnen zetten.

Ik ben 38 en interesseer me nog steeds in ons dorpje, maar zou toch jammer zijn als ons dorpje en de herinneringen vergaan door de jaren voor onze eigen kinderen.